House- ház

House
My grandparents live in a nice big house in a village a couple of hundred kilometres away from here. It takes quite some time to get there, but I always try to spend most of my summer holiday over there. Both my grandparents retired a few years ago and live all on their own in the country. They love it when I am there. The house is right in the middle of a big field. Grandfather grows almost all kinds of fruits and vegetables in the area behind the house. A three-meter high fence surrounds the house and the field. It has two gates; the front gate leads to the house while the other one opens on to the other side of the village. Not far from the house there is a small lake where I swim whenever I'm there. I enjoy it very much there. The fresh air, the quietness and of course all the delicious dishes grandmother prepares.
Now, I'll tell you about the house from the inside. The doorstep takes you to the front door. Once you're in the house a living room is the first thing you see. It's not big and has a sofa and an armchair. Next comes the kitchen. This is big and equipped with what any modern kitchen should have. A pantry stands right next to the kitchen. That's where grandmother keeps her canned food. I remember hiding there when I was a kid. That's all that there is on the ground floor. Upstairs, there are two bedrooms. One for my grandparents and the one that used to be my mother's. I usually stay there. The bathroom is next to it. There is a third room, which is empty. Grandmother said they never used it. The room where I stay has a big balcony with a beautiful view of the village. On hot summer evenings, I leave the balcony door open while sleeping. It's so quiet there. No car horns or alarms or noisy neighbours waking you up in the middle of the night. I want to live there all through the year.


Ház
Nagyszüleim egy szép nagy házban élnek egy faluban pár száz kilométerre innen. Sok időbe telik odajutni, de mindent megteszek érte, hogy a nyári szünidő nagy részét ott tölthessem. Mindkét nagyszülőm nyugdíjba ment néhány éve és magukra utalva élnek vidéken. Szeretik, ha ott vagyok. A ház egy nagy mező közepén van. Nagyapa majdnem minden gyümölcsöt és zöldséget termeszt a ház mögötti területen. Egy három méter magas kerítés veszi körül a házat és a mezőt. Két kapuja van, a főkapu a házhoz vezet, míg a másik a falu másik felére nyílik.
A háztól nem messze van egy kis tó, ahol úszni szoktam, amikor csak ott vagyok. Nagyon szeretek ott lenni. A friss levegő, a csend és természetesen minden finomság, amit nagymama készít.
Most bemutatom a házat belülről. Lépcsőfok vezet a bejárati ajtóhoz. Ha egyszer benn vagy a házban, a nappalit látod meg elsőnek. Nem nagy, van benne egy szófa és egy karosszék. Következik a konyha.
Ez nagy és fel van szerelve mindennel, aminek egy modern konyhában lennie kell. Az éléskamra a konyhából nyílik. Itt tartja nagymama a befőzött élelmiszereket. Emlékszem amikor kis koromban itt bujkáltam. Ez minden, ami a földszinten található. Az emeleten két hálószoba van. Egyik a nagyszüleimé, a másik anyámé volt.
Általában ott tartózkodom. A fürdőszoba mellette van. Van egy harmadik szoba is, amelyik üres. Nagymama mondta, hogy ők soha nem használták. A szobának, ahol én lakom, van egy nagy erkélye szép kilátással a falura. Forró nyári estéken nyitva hagyom az erkélyajtót alváskor.
Nagyon csöndes ott. Nincs autódudálás vagy riasztó, vagy hangos szomszédok, akik az éjszaka közepén felkeltenének. Szeretnék ott élni egész évben.